Innovaatiot maksupalveluissa

Käteisen käyttö maksutapahtumissa on vähentynyt dramaattisesti, ja kortti- tai mobiilimaksuja voidaan tehdä kaikkialla aina pikkukirppareista parkkiautomaatteihin. Kun aiemmin korttimaksuille asetettiin usein jokin minimiraja, nykyään alle euron ostoksetkin saadaan helposti kuitattua kortilla.

Samaan aikaan käteisen käytön laskun kanssa uusia maksutapoja kehitetään ja vanhoja uudistetaan vastaamaan paremmin nykypäivän tarpeisiin. Katsotaan tässä, millaisia kiinnostavia innovaatioita olemme päässeet näkemään viime aikoina!

Täysin verkkopohjaisesti toimivat pankit

Loistava esimerkki pankkitoiminnan uudistumisesta ovat verkko- tai mobiilipohjaiset pankkiyhtiöt, joilla ei ole lainkaan fyysisiä asiakaspalvelupisteitä. Nämä pankit toimivat tuttuun tapaan: niille voidaan avata tilejä, niiltä voidaan tehdä maksuja, ja palkka voidaan ohjata saapumaan niille. Ainoa ero perinteiseen on se, että konttorilla ei ole mahdollista mennä käymään.

Koska fyysisiä toimipisteitä ei ole, verkko- tai mobiilipohjaiset pankkipalvelut pystyvät olemaan huomattavan kustannustehokkaita perinteisiin pankkeihin verrattuna. Esimerkiksi tilinhoitomaksua ei tyypillisesti ole laisinkaan, ja muissa palvelumaksuissa voi olla joko kuluttomia tai hyvin matalakuluisia ratkaisuja.

Usein esimerkiksi maksaminen ulkomailla on täysin ilmaista, ja käteisnostotkin maksuttomia tiettyyn rajaan saakka. Verkko- ja mobiilipohjaiset pankit voivat tarjota myös erinomaisia lisäpalveluja, kuten valuutanvaihtoa, sijoitustoimintaa, automaattisia säästötoimintoja tai kryptovaluutan kaupankäyntiä.

Jos digitaaliset pankit kiinnostavat, kannattaa tutustua ainakin näihin:

  • Revolut
  • N26
  • Wirex
  • Wise

MuchBetterin lisävarusteet ovat omaa luokkaansa

Nettilompakot eivät ole itsessään uusi keksintö, sillä esimerkiksi PayPal on perustettu jo vuonna 1998. Nettilompakothan toimivat siten, että niille luodaan ensin tili eli ”lompakko”, sinne siirretään rahaa, ja sitten lompakkoa voidaan käyttää maksamiseen käyttäjätunnusten avulla.

Mobiilipohjainen MuchBetter on kuitenkin kehittänyt tähän itsessään yksinkertaiseen ideaan muutaman varsin lennokkaan lisäominaisuuden! Vai mitäpä olet mieltä näistä:

  • Avaimenperä, joka toimii samalla maksuvälineenä
  • Paita, jolla voit tehdä lähimaksuja
  • Juomapullo, jonka pohjasta löytyy lähimaksukosketus.

Ns. päälle puettavat maksuvälineet ovat jotain aivan uutta, ja uskommekin, että tähän ideaan tulee tarttumaan vielä moni muukin. Jäämmekin innolla odottamaan, mitä maksupalveluntarjoajat keksivät seuraavaksi.

Pay N Play

Yksi viime vuosien suurimmista innovaatioista on ollut Trustlyn kehittämä Pay N Play -järjestelmä. Se kehitettiin erityisesti verkossa tapahtuvaa rahapelaamista varten, ja se teki pitkän kaavan mukaan tapahtuvasta rekisteröitymisestä tarpeettoman.

Järjestelmä toimii yksinkertaisesti: pelaaja tunnistautuu verkkopankissa ihan samaan tapaan kuin esimerkiksi viranomaisasioita hoidettaessa. Samalla hoituu myös talletuksen teko samalla lailla kuin tavallisia verkkokauppaostoksia tehtäessä.

Alun perin vain Trustly tarjosi tätä innovatiivista, mutkat suoristavaa maksutapaa. Tämä yhtiö on edelleenkin kaikkein suosituin, ja sadat suomalaisille sopivat kasinosivustot käyttävät sitä. Yksi näistä on Expekt, jonka kautta onnistuu myös näppärästi expekt vedonlyönti ilman tilin luontia.

Kuten kaikki parhaat innovaatiot, myös Pay N Play on herättänyt kiinnostusta kilpailevien maksupalveluntarjoajien keskuudessa. Trustly onkin saanut rinnalleen useita kilpakumppaneita, jotka tarjoavat vastaavanlaista palvelua pelaajille. Näitä ovat esimerkiksi Brite, Zimpler ja Euteller.

Katoaako käteinen?

Suomen Pankin vuonna 2021 teettämän kyselyn mukaan vain noin kahdeksan prosenttia suomalaisista käytti maksamiseen pelkkää käteistä. 90 prosenttia kertoi suosivansa korttimaksuja, kun taas hieman reilut kolme prosenttia käytti molempia tapoja.

Vaikka korttimaksaminen on valtaenemmistön joukossa suositumpaa, ei käteinen kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole katoamassa mihinkään. Se on vakiinnuttanut asemansa yhteiskunnassa, ja lain mukaan käteismaksut on otettava vastaan, mikäli muusta maksutavasta ei etukäteen ole sovittu.

Mahdollisten yhteysongelmien tai vastaavien vuoksi käteistä voi olla järkevää pitää aina jonkin verran sivussa. Kun korttimaksut saavat rinnalleen jatkuvasti uusia, innovatiivisia maksutapoja, käteisen käyttö tulee silti todennäköisesti olemaan entistä harvinaisempi maksamisen keino tulevaisuudessa.

About Author /

Start typing and press Enter to search