Mikä on Passin Tunnistekoodin Viimeinen Numero?

Passin tunnistekoodi, jota kutsutaan myös koneellisesti luettavaksi alueeksi, on passin alareunassa sijaitseva sarja merkkejä, joka sisältää tärkeitä tietoja passin omistajasta ja itse passista.

Tämä koodi on standardoitu kansainvälisesti, ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti henkilöllisyyden tarkistamiseen ja rajanylitysten nopeuttamiseen. Koodin viimeinen numero, tunnettu myös nimellä tarkistusnumero, on erityisen tärkeä osa tätä turvallisuusominaisuutta.

Passin tunnistekoodin rakenne

Passin tunnistekoodi koostuu seuraavista osista:

 1. Henkilötiedot: Sisältää passin omistajan sukunimen, etunimet sekä kansallisuuden.
 2. Passin numero ja sarjanumero: Nämä numerot ovat yksilöllisiä jokaiselle passille.
 3. Syntymäaika: Kirjattuna päivämäärämuodossa.
 4. Sukupuoli: Yleensä merkitty M, F tai X.
 5. Passin voimassaolon päättymispäivä: Ilmoitetaan samassa muodossa kuin syntymäaika.
 6. Kansallisuus: Yleensä kahden kirjaimen maakoodi.
 7. Henkilökohtainen tunnistenro: Tämä on sarja kirjaimia ja numeroita, joka sisältää tarkistusnumerot kuten viimeisen numeron.

Viimeisen numeron tarkoitus ja merkitys

Passin tunnistekoodin viimeinen numero on tarkistusnumero, joka on laskettu käyttäen erityistä matemaattista kaavaa. Tämän numeron pääasiallinen tarkoitus on varmistaa, että passin tiedot on syötetty oikein tietokonejärjestelmiin ja että itse tunnistekoodi ei sisällä virheitä. Tarkistusnumerolla on seuraavat tärkeät toiminnot:

 • Virheiden havaitseminen: Auttaa tunnistamaan virheet passin tietojen manuaalisessa syöttössä tai skannattaessa.
 • Turvallisuuden parantaminen: Estää väärennettyjen passien tehokasta käyttöä, sillä väärentäjän on vaikeampi tuottaa oikea tarkistusnumero ilman oikeaa laskentakaavaa.
 • Kansainvälinen standardointi: Helpottaa eri maiden rajaviranomaisten työtä, kun passitiedot voidaan tarkistaa nopeasti ja luotettavasti.

Kuinka tarkistusnumero lasketaan?

Tarkistusnumero lasketaan seuraavan prosessin kautta:

 1. Tietojen koodaus: Passin tiedot koodataan numeroina käyttäen erityistä kaavaa.
 2. Kaavan soveltaminen: Tiettyihin tietoihin, kuten passin numeroon, syntymäaikaan ja voimassaolon päättymispäivään sovelletaan kaavaa, joka tuottaa tarkistusnumeron.
 3. Tarkistusnumero: Saatu tarkistusnumero lisätään passin tunnistekoodin loppuun.

Tarkistusnumeron oikeellisuutta voidaan testata käyttämällä samaa matemaattista kaavaa, mikä mahdollistaa nopean tarkastuksen ilman, että tarvitsee syöttää koko passin tietoja tietokoneelle uudelleen.

Johtopäätös

Passin tunnistekoodin viimeinen numero on tärkeä turvallisuuselementti, joka auttaa varmistamaan henkilöllisyyden ja passin aitouden kansainvälisissä matkustustilanteissa. Tämän numeron ansiosta passien tietoja voidaan käsitellä nopeasti ja tehokkaasti eri maissa, mikä tekee rajanylityksistä sujuvampia ja turvallisempia. Tarkistusnumeron ymmärtäminen ja sen merkitys korostavat teknologian roolia nykyaikaisessa identiteetin hallinnassa.

About Author /

Start typing and press Enter to search