Pelistriimaaminen kasvaa – 5 vinkkiä onnistuneeseen suoratoistoon

Vielä jonkin aikaa sitten oli täysin tavatonta, että esports-pelaaja saisi kutsun itsenäisyyspäivän Linnan juhliin. E-urheilijat ja Dota 2 -maailmanmestarit Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen käänsivät kuitenkin päät vuonna 2018, ja toivat samalla elektronista kilpapelaamista suuremman yleisön tietoisuuteen.

Nykyään kuka tahansa voi seurata harrastelijoiden tai ammattilaisten kesken käytäviä eSports-otteluita reaaliaikaisen live-striimin välityksellä. Myös omaa pelaamista on mahdollista suoratoistaa ja jakaa halukkaiden katsojien kesken. Ammattilaisten ja julkkisten lisäksi tavallisten ihmisten kokemukset kiinnostavat, ja vaikka erilaisia striimejä on monia, ne koostuvat samoista osista.

1 . Valitse peli, kamera, mikrofoni ja pelilaite huolella

Videopelien striimaaminen on yleistynyt ja lisääntynyt nimenomaan Dotan, Counter-Striken, League of Legendsin ja muiden moninpelien vuoksi, mutta striimaus ei edellytä tietyn pelityypin valintaa. Suoratoiston kohteena voivat yhtä hyvin olla Ticket to Ride Europen tyyliset strategiapelit tai muut päättelykykyä kaipaavat tehtävät, kuten blackjack, joista striimaaja haluaa jakaa kokemuksensa yleisön kanssa. Striimaaja tuo pelaamisen ohessa esille omia juttujaan ja juttelee vaihtelevista aiheista. Striimin viihdearvon määrittää striimaajan tapa kertoa kokemuksistaan ja huomioida yleisö sekä erilaiset temput ja taktiikat, joita peliä seuraamalla on mahdollista oppia. Striimit toimivat myös uusien pelijulkaisuiden testausalustana, ja käyvät siten erilaisiin markkinointitarkoituksiin.

Kun sopiva peli on valittu, on striimaajan mietittävä miksi ja kenelle hän videoitaan tekee. Seuraavaksi on käytännöllisempien asioiden aika. Internet-yhteyden on oltava vahva, ja kuva- ja äänilähde tarpeeksi hyvälaatuinen. Enkooderi kompressoi videon ja audion ja soittimena tunnettu päätelaite purkaa ja toistaa striimin katsojalle. Kuuluisin sovellus on Streamlabs, ja se tarjoaa valmiita overlay-paketteja, joiden avulla striimaaja voi esimerkiksi lisätä nimensä videon ylälaitaan tai asettaa striimiin muita kuvia. Myös katsojalukumittari ja chat ovat hyödyllisiä widgetteja.

Asennustiedoston lataamisen jälkeen säädöt on hyvä laittaa kohdalleen automaattisesti tai manuaalisesti, ja ohjelmaa kannattaa testata useampaan kertaan ennen live-lähetyksiä. Hyvälaatuista kameraa tarvitaan kuvaamaan striimaajaa, jottei yksikään ilme tai ele jää seuraajilta huomaamatta.

2. Ole persoonallinen mediankuluttajasukupolven tv-kasvo

Pelistriimaus on kulttuurisesti hyväksytty ajanviettotapa, ja videoiden tähdistä saattaa tulla tv-julkkisten tasoisiakuuluisuuden henkilöitä. Suosioon vaikuttaa ennen kaikkea striimaajan persoonallinen ote eli se, miten asiat kerrotaan. Striimaaja asettaa omalla energiatasollaan kanavan yleisen tunnelman ja määrää myös yhteisönsä säännöt ja käytännöt.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että striimi on sitä parempi, mitä aktiivisempi ja aidompi striimaaja on. Tunteiden avoin näyttäminen ja reaktiot erilaisiin pelitilanteisiin ovat seuraajille tärkeitä, ja tempaavat katsojat pelitilanteeseen mukaan. Osa striimaajista ottaa aktiivisemman isännän tai emännän roolin, kun taas toiset maustavat esitystään mielenkiintoisilla kutsuvierailla. Suuret taustajoukot ja erikoisefektit eivät suinkaan ole välttämättömyys, vaan striimaaja voi myös puhtaasti keskittyä itse peliin ja antaa yleisön kulkea mukana pelkän taustamusiikin saattelemana.

3 . Anna yleisölle ääni

Parhaimmillaan striimaus on yhteisöllistä pelaamista. Lähetyksistä on helppo tehdä interaktiivisia ottamalla live-kommentointi käyttöön ja osoittamalla sanansa ruutujen toisella puolella pelaamista seuraavalle yleisölle. Yleisölle striimin seuraamisesta tulee heti palkinnollisempaa, jos he tuntevat tulevansa kuulluksi ja kenties jopa voivansa vaikuttaa pelaajan tekemiin valintoihin. Reaktioiden lisäksi yleisön aktiivisempaa roolia on mahdollista rakentaa vähitellen. Striimaaja voi kutsua luottofaneja pelaamaan kanssaan tai auttamaan live-chatin moderoinnissa. Striimaajan kanava on pieni- tai suurimuotoinen yhteisö, jossa samanmieliset ihmiset kokoontuvat.

4. Aseta itsellesi ja yleisöllesi sopiva julkaisuväli

Monet suositut palvelut, kuten YouTube, Twitch ja Periscope, mahdollistavat käyttäjilleen live-lähetysten tuottamien ja seuraamisen. Kilpailu katsojista on kuitenkin kovaa, ja striimi saattaa helposti hukkua tuhansien vaihtoehtojen joukkoon. Siksi huomiota kannattaa kiinnittää siihen, missä kohdeyleisösi on, ja koska he kirjautuvat palveluun.

Jos teet striimejä vain kotimaiselle yleisölle, aikavyöhykkeitä ei tarvitse sen kummemmin miettiä. Kun katsojakunta on levittäytynyt ympäri maailman, on sopivan kellon ajan valinta haastavampi tehtävä. Kaikkia kansoja kuitenkin yhdistää taipumus ajoittaa pelaaminen vapaa-aikaan, joten parhaita hetkiä suoratoistolle ovat arki-illat, viikonloput ja muut pyhäpäivät.

5 . Viilaa striimauksen ansaintalogiikka kuntoon

Vaikka striimaaminen on osa ihmisten ajanviettoa, harrastamista ja kommunikaatiota, tuo suoratoisto mukanaan tuloja. Striimaajan ansaintalogiikka koostuu ennen kaikkea katsojista, joita ilman hänellä ei olisi yleisöä, jolle kokemuksiaan jakaa. Striimeille voidaan asettaa kuukausittainen kiinteä tilaussumma, mutta myös mainostulot, katsojien vapaaehtoiset lahjoitukset ja erilaiset kumppanuusohjelmat tuovat videoiden tekijöille tienestejä.

Lisäksi erilaiset organisaatot voivat nimittää kuuluisia striimaajia brändilähettiläikseen ja maksaa yhtiön edustamisesta palkkaa. Osalle striimaaminen on kokopäivätyötä, kun taas lyhytaikaiset yhteistyösopimukset kuitataan usein kertakorvauksina tai erilaisina tuotepalkintoina. Striimausta kuitenkaan harvoin aloitetaan eurojen kuvat silmissä kiiluen, vaan puhtaasta halusta jakaa omat pelikokemukset muiden kanssa.

About Author /

Start typing and press Enter to search