EU

Sähkösopimukset Yrityksille – Millaisia Vaihtoehtoja on Tarjolla?

Oikean sähkösopimuksen etsiminen on tärkeä osa yrityksen toimintaa, ja sillä varmistetaan kilpailukykyinen toiminta. 

Sähkösopimusten osalta yrityksille on tarjolla jopa enemmän vaihtoehtoja kuin kuluttajille, ja kiinteähintaisten sopimusten lisäksi voidaan valita erilaisia pörssisähkön hintaa mukailevia vaihtoehtoja. Myös sähkön alkuperä on monelle yritykselle tärkeä, ja sopimusta valittaessa kiinnitetään huomiota myös tuotantotapaan.

Edullisin sähkösopimus yritykselle löytyy vertaamalla erilaisia sopimuksia, joita sähköyhtiöiden valikoimista löytyy. Pienet ja keskisuuret yritykset voivat tehdä sen netissä, mutta paljon sähköä kuluttaville yrityksille voidaan laatia yksilöllinen tarjous.

Yrityksillä on runsaasti vaihtoehtoja sähkösopimusten suhteen

Sähkösopimuksen valinta on asia, joka on jokaisella yrityksellä edessä. Vaihtoehtoja ja eri hinnoittelumalleja on kuitenkin runsaasti, mikä saattaa aiheuttaa päänvaivaa yrityksessä.

Tarjolla olevat vaihtoehdot riippuvat myös yrityksen koosta ja sähkönkulutuksesta. Pieni muutaman työntekijän toimisto kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin iso teollisuusyritys, jonka tuotantolaitteet pidetään käynnissä ympäri vuorokauden.

Sopivaa sähkösopimusta etsiessä huomioidaankin yrityksen koko ja sähkönkulutus. Kun sähkönkulutus on kohtuullista, voi määräaikainen sähkö kiinteällä hinnalla tuoda vakautta yrityksen toimintaan. Sähkönkulutuksen ollessa suurta hyötyy yritys todennäköisesti kilpailukykyisemmästä hinnoittelumallista.

Sähkösopimus yritykselle ei sisällä arvonlisäveroa, joten hinta näyttää kuluttajahintoihin verrattuna pienemmältä. Sähkön hinnan lisäksi kuluttajille maksetaan tarjottavien sopimusten tavoin perusmaksua, jonka merkitys sähkölaskussa on kuitenkin yleensä pieni.

Pieni yritys hyötyy kiinteän sähkösopimuksen vakaudesta

Yrityksen sähkösopimus voi sisältää kiinteän kWh-hinnan, jolloin laskun loppusummaan vaikuttaa ainoastaan yrityksen sähkönkulutus – ei sähkön markkinahintojen muutokset. 

Kiinteähintainen sähkösopimus solmitaan useimmiten määräajaksi, jolloin sama hinta on voimassa koko sopimuskauden. Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se on voimassa sovitun ajan. 

Yritykselle ei useimmiten ole tarjolla vain muutaman kuukauden pituisia lyhyitä määräaikaisia sopimuksia, vaan sama hinta lukitaan vähintään vuodeksi. Kun sähkön hinta on koko ajan sama, on yrityksen helppo ennustaa sähkölaskun suuruus. Loppusummaan vaikuttaa ainoastaan kuukauden aikana käytetty sähkö – ei vaihtelut sähkön hinnassa. Näin saadaan vakautta ja ennustettavuutta yrityksen toimintaan.

Joustavuutta kaipaava yritys voi valita sen sijaan toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jonka hinta tarkistetaan säännöllisesti. 

Koska sopimuksessa ei ole määräaikaa, voi sen irtisanoa milloin vain. Hinta ei ole kuitenkaan täysin vakaa, ja se päivitetään sopimuksesta riippuen useamman kerran vuodessa. Toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sopimus seuraakin markkinahintoja, mutta tekee sen pienellä viiveellä.

Säästöä pörssihintaa mukailevilla sopimuksilla

Myös yritys voi hyötyä sähkösopimuksista, joiden hinnoittelu mukailee sähkön pörssihintaa. 

Vaihtoehtojen joukossa on tuttuja pörssisähkösopimuksia, mutta myös erilaisia hintasalkkuja ja kiinnityssopimuksia. Niiden tavoitteena on hyötyä markkinahinnoista, mutta hajauttaa riskiä perinteiseen pörssisähkösopimukseen verrattuna.

Pörssisähkö yritykselle toimii samalla tavoin kuin kuluttajien sopimukset. Sähköstä maksetaan tunneittain vaihtuvaa pörssihintaa, minkä päälle sähköyhtiö veloittaa marginaalin. Sopimus on voimassa toistaiseksi, joten yritys voi tarvittaessa vaihtaa sopimustyyppiä 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Perinteisen pörssisähkön sijaan voidaan valita myös hintasalkkuja tai kiinnityssopimuksia. Niiden hinnoittelumallit vaihtelevat, mutta kaikissa sähkön hinta seuraa toteutuneita sähkön markkinahintoja. Hinta kiinnitetään kuitenkin useiden eri ajankohtien perusteella, jolloin yksittäiset korkeat hintapiikit eivät vielä nosta yrityksen sähkölaskua kohtuuttoman suureksi.

Pörssisähkön hyödyt riippuvat yrityksen toiminnasta. Jos iso tuotantolaitos on käynnissä ympäri vuorokauden, joudutaan laitteet pitämään päällä myös sähkön hintojen ollessa korkeat. Mikäli sähkönkulutus ajoittuu pääasiallisesti vuorokauden edullisimpiin hetkiin, voi sopimustyyppi tuoda säästöä kiinteään hintaan verrattuna.

Sähkön alkuperällä on väliä

Yritysten sähkösopimuksia vertaillaan sähkön hinnan lisäksi alkuperän osalta. Moni yritys haluaa pienentää hiilijalanjälkeään tai valita tarkemmin sähkön tuotantotavan, jolla viestitään vihreämmistä arvoista.

Yritys voi valita sähkösopimuksen, jossa kaikki energia on tuotettu uusiutuvilla tavoilla. Tuotantotavan voi valita myös tarkemmin tuulivoiman, aurinkovoiman, vesivoiman ja biosähkön välillä. 

EKOenergia on puolestaan Suomen Luonnonsuojeluliiton perustama ympäristömerkki, jolla osoitetaan sähkön tuotantotapojen olevan ympäristön kannalta parhaat mahdolliset. Valitsemalla EKOenergian yritys voi myös viestiä ympäristöystävällisistä valinnoista, ja käyttää EKOenergian logoa tuotteissa ja markkinoinnissa.

Vertailemalla löytyy paras ja halvin sähkösopimus yritykselle

Edullisin sähkösopimus yritykselle löytyy vertailemalla eri sopimustyyppejä ja niiden hintoja. 

Vertaillessa huomioidaan yrityksen toiminnan luonne, kokonaiskulutus ja arvot sähkön tuotantotavan suhteen. Joskus yrityksen sähkösopimus voi sisältää myös muita etuja, jotka kannattaa ottaa huomioon sopimusta valitessa.

Jos yrityksesi on pieni tai keskisuuri, vertaile halpa sähkösopimus suoraan netissä vertailusivustojen kautta. Kilpailuttamalla löytyy edullinen sähkön hinta, joka on omalta osaltaan vaikuttamassa yrityksen kannattavuuteen.

Paljon sähköä kuluttaville teollisuuslaitoksille pyritään yleensä tekemään yksilöllinen ratkaisu sähkön hinnan suhteen. Tarjous kannattaa pyytää useammasta sähköyhtiöstä, jolloin myös hinta asettuu mahdollisimman edulliselle tasolle. 

Jos käytössä on isot tuotantotilat, voidaan harkita myös investointia aurinkopaneeleihin. Näin saadaan käyttöön mahdollisimman edullinen sähkön hinta, mutta samalla panostetaan uusiutuvaan energiaan.

About Author /

Start typing and press Enter to search