Ilmavesilämpöpumppu Kokemuksia Oulun Välivainiolta 2022

Walleniukset luopuivat öljystä

Kävimme katsomassa ja kuulemassa Anne-Maria ja Ilkka Walleniuksen perheen ilmavesilämpöpumppu kokemuksia heidän kotonaan Oulun Välivainiolla.

Anne-Maria ja Ilkka Wallenius ostivat ilmavesilämpöpumpun Vesnomilta. Nyt heidän ei tarvitse enään kytätä öljysäiliötä ja tilata vuosittain 4000 litraa lämmitysöljyä.

Vaihtoehtona ilmavesilämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle

Wallenius Anne-Maria ja Ilkka asuvat Oulun Välivainiolla omakotitalossa. Perhe suunnitteli öljylämmityksen vaihtamista muuhun lämmitysmuotoon ja vesi-ilmalämpöpumppua öljylämmityksen rinnalle.

Heidän entinen öljylämmitysjärjestelmä oli alkanut tulla jo tiensä päähän. Vaihtoehdot olivat rajalliset, koska talon sisällä olevia lämmityspattereita ei haluttu vaihtaa. Lopulta ilma vesilämpöpumppua ei laitettu öljylämmityksen rinnalle, vaan vanha öljylämmitys purettiin ja vietiin pois.

Ilmavesilämpöpumppu vertailua alan ammattilaisten kanssa

Anne-Marian työkaverit, sähköinsinööri ja LVI suunnittelija, olivat tehneet ilmavesilämpöpumpuista laitevertailun ja todenneet, että Mitsubishi Electric on ehdottomasti paras.

”Mekin olimme lukeneet, että Mitsubishi Electric on tällä hetkellä paras pumppu. Vesnom niitä myy ja laittaa, niin tilattiin sieltä mies paikalle selittämään. Oli niin vakuuttavaa puhetta, että kaupat tuli.”,

Ilkka kertoo.

Vesnomin edustaja kertoi Walleniuksille perusteellisesti miten vanhan öljylämmityksen purkaminen ja uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen tapahtuu.

Öljyn tilalle Ilma vesilämpöpumppu – asennus kokemuksia

Varsinainen asennus ja vanhan öljylämmityksen purkaminen onnistui yli odotusten. Asennuksessa meni reilusti alle luvatun kahden asennuspäivän.

”Sieltä tuli kaksi reipasta miestä. He eivät lörpötelleet keskenään, vaan tekivät kokoajan ja koko ajan tuli jälkeä. 12 tunnin päästä he lähtivät ja lämmöt oli päällä ja piha oli puhdas. Tosi mahtavaa palvelua oli!”, Ilkka kehuu asentajien reipasta toimintaa.

”Maalämpö olisi ollut aika laaja urakka. Siinä olisi kaivettu maata ja se olisi ajallisesti kestänyt kauan. Ja olisi ollut tuplasti kalliimpi, kuin tämä systeemi.”Anne-Maria laskeskelee huojentuneena.

Käyttöveden lämmitys ilmavesilämpöpumpulla – Ja lämmintä vettä riittää

Walleniuksella on kuukauden ajalta hyviä vesi ilmalämpöpumppu kokemuksia. Laitteisto on toiminut heillä moitteettomasti. He saunoivat kuuden hengen porukalla lastenlasten kanssa ja lämmintä vettä riitti kaikille.

Veden lämmittämiseen ei tarvinnut käyttää veden lisälämmitys ominaisuutta, vaan ilmavesilämpöpumppu jaksoi kevyesti lämmittää tarvittavan käyttöveden.

”Öljylämmityksen aikana tahtoi lämmin vesi loppua, kun oli oikein paljon saunojia, mutta nyt tuntui riittävän lämmin vesi.”, Ilkka kertoo tyytyväisenä.

Helppoa ilmavesilämpöpumpun käyttöä ja huoletonta asumista

Ilkka Walleniuksen mukaan ilmavesilämpöpumpun käyttö on helppoa. Laitteessa on puolivuosittain puhdistettava siivilä, joka tarkistetaan ja mahdolliset roskat puhdistetaan.

Anne-Maria kertoo heidän laitteistoon tulevasta etäohjausjärjestelmästä: ”Pystymme puhelimella seuraamaan lämmityspumpun toimintaa. Ja jopa säätäämään sitä, jos olemme matkoilla jossakin.”

”Ennen meillä oli huoli siitä, toimiko öljylämmitys, onko kattila sammunut, jäätyykö meillä talo siellä. Nyt tulevaisuudessa tämä menee erittäin helpoksi.”, Anne-Maria luettelee älykkään etäohjauksen etuja.

Valtion tuki öljylämmityksestä luopujalle 4000 euroa

Walleniukset olivat lukeneet lehdestä että valtio antaa 4000 euron tuen, jos öljylämmitysjärjestelmän vaihtaa johonkin muuhun luonnollisempaan lämmitysjärjestelmään.

Valtion avustusmäärärahoja on jaossa rajallinen määrä. Myös Walleniuksilla on avustushakemus vetämässä ja he odottavat avustuspäätöstä kahden kuukauden kuluessa.

Walleniuksille asennettiin ilmavesilämpöpumppu. Toimituksessa oli mukana älykäs etäohjausjärjestelmä, entinen öljylämmitys purettuna ja pois vietynä ja uusi laite asennettuna käyttökuntoon.

”Ja siitä saadaan sitten valtiolta avustusta 4000 euroa.” Ilkka ynnäilee avustusta.

”Kyllä tämä avustus joudutti ehdottomasti tätä meidän päätöstä.” Anne-Maria täydentää.

Ympäristöystävällinen ilmavesilämpöpumppu öljylämmityksen tilalle

Walleniukset halusivat kotiinsa uuden ympäristöystävällisen lämmitysjärjestelmän. Lisäksi he uskovat, että aikanaan talosta on helpompi luopua, kun on tämä uusi lämmitysjärjestelmä.

”Ekologisuus oli ihan ykkösjuttu tässä!”, Anne-Maria korostaa.

Öljylämmitysjärjestelmän aikana heillä meni noin 4000 litraa öljyä vuodessa.

”Se on 4000 euroa karkeasti ja tällä me voitais selvitä tuhannella eurolla vuodessa. Että siinä on huomattava säästö. Sähköä ei tarvi tilata, vaan sitä saa lankoja pitkin. Öljyn kans pitää aina katsoa, että säiliössä on öljyä.” Ilkka muistelee menneitä öljylämmitysaikoja.

Ilmavesilämpöpumppu tarvitsee toimiakseen hiukan sähköä. Mutta Walleniukset laskevat kokonaislämmityskulujen puolittuvan, siitä mitä ne olivat ennen.

Ilmavesilämpöpumppu tuottaa lämpöä talven kovien pakkasjaksojen aikana

Walleniukset saivat Vesnomin edustajalta avun oikean ilmavesilämpöpumpun valintaan. Pumppuja on monen kokoisia, pienempään taloon pienempi pumppu ja isompaan taloon isompi pumppu.

”He kävivät täällä laskemassa neliöt ja katsoivat, että tämä pumppu mikä tänne tuli, riittää tämän kokoiseen taloon.”, Ilkka kertoo pumpun valinnasta Vesnomin edustajien avustuksella.

”25 pakkasasteeseen sen pitäsi toimia siten, että se tuottaa lämpöä. Sitten jos tulee kovia pakkasia, että teho ei riitä, silloin sähkövastus, joka on tuossa järjestelmässä mukana, menee päälle ja talo ei kylmene kuitenkaan.”

”Papereiden mukaan viime vuonna ei ollut yhtään semmoista pakkasta, jolloin tämä ei olisi toiminut. Vielä ei ole kokemusta siitä. ”, Ilkka täsmentää.

Ilmavesilämpöpumppu kokemuksia – Aamukahvilla kelpaa katsella pyörivää myllyä

Aamukahvia juodessa ikkunasta Walleniuksen pariskunnan kelpaa katsella kun mylly pyörii ja itsellä ei ole mitään hätää. Järjestelmä ottaa lämmön ilmasta ja toimii niinkuin jääkaappi, mutta toisinpäin.

”Vesnomia voi kyllä suositella ihan kelle vaan. Tosi mahtavaa palvelua oli.” Ilkka kehuu tyytyväisenä.

”Kyllä ihan alusta loppuun saakka.”, Anne-Maria yhtyy kehuihin.

About Author /

Start typing and press Enter to search