Miten Pitää Omat Kryptovaluutat Turvassa? – 6 Tehokasta Keinoa!

Kryptovaluuttojen suosio on viime vuosina noussut toden teolla ja niistä on tullut kuuma peruna etenkin sijoitusmaailmassa. Niiden käyttö on tosin alkanut leviämään myös muualle nettiin ja niillä onkin ollut mahdollista ostaa erilaisia asioita, kuten autoja. Netticasinot ovat myöskin mahdollistaneet pelaamisen kryptojen avulla, eli kyseessä ei ole enää pelkästään houkutteleva sijoituskohde.

Yksi isoin syy virtuaalivaluuttojen suosiolle on korkea volatiliteetti ja isot hintavaihtelut, jotka houkuttelevat paikalle sekä sijoittajia että kyberrikollisia. Vuosien saatossa virtuaalivaluuttojen maailmasta onkin raportoitu monia erilaisia hakkerointitapauksia ja ryöstöjä. Suurin uhka tässä maailmassa liittyykin palveluntarjoajiin sekä digitaalisiin lompakoihin.

Turvallisuusasiat ovat vuosien saatossa menneet onneksi rutkasti eteenpäin ja tällaiset tilanteet ovat todella harvassa. Omien kryptolompakkojen kanssa kannattaa olla tarkkana ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi nettipankkitunnusten, eli avaimia, salasanoja ja käyttäjätunnuksia ei kannata jakaa muille. Digitaalisen valuutan suojaamisessa kaikki kaikessa on lompakon suojaaminen.

Millä kaikilla keinoilla kryptot sitten voidaan suojata? Tässä artikkelissa käydään läpi tehokkaimmat keinot!

6 keinoa suojata omat kryptovaluutat

1) Käytä digitaalisen lompakon kanssa hybridistrategiaa

Nettilompakot ovat tänä päivänä hyvin suosittuja, mutta myös hakkerit ovat kiinnittäneet niihin huomiota. Jos haluaa pitää omat virtuaalivaluutat mahdollisimman hyvin turvassa, niin paras tapa olisi suosia offline-lompakoita. Omassa nettilompakossa kannattaisi säilyttää vain pieni osa omista virtuaalivaluutoista.

Ja jos käytössä on fyysinen lompakko, niin senkin olisi syytä olla jossakin turvallisessa paikassa, kuten kassakaapissa. Omia lompakoiden avaimia ei myöskään kannata pitää samassa paikassa ja kummassakin kannattaa käyttää vahvoja salasanoja.

2) Suosi kahta vahvaa salasanaa

Älä koskaan käytä samaa salasanaa samoilla tileillä, varsinkin, jos näillä kummallakin tilillä on kryptovaluuttoja. Kannattaa käyttää yksilöllistä ja vahvaa salasanaa kummassakin lompakossa. Kaksivaiheisen tunnistautuminen on myöskin avainasemassa ja salasanankin kierto voisi olla suotavaa.

3) Käytä hyvämaineisia kryptolompakkoja, pörssiä, mobiilisovelluksia ja välittäjiä

Ennen kuin päättää, mitä alustoja käyttää, niin sijoittajan tulisi tutkia huolellisesti jokainen alusta ja sen suojausominaisuudet läpi. Käytettävillä alustoilla tuleekin olla kaikki luotettavuus- ja turvallisuusmekanismit viimeisen päälle kunnossa, jotta rahat ja henkilötiedot pysyvät varmasti turvassa.

Palveluilla tuleekin esimerkiksi vaatia monivaiheista vahvaa tunnistautumista ja käyttää TLS-salausta, jotta kaikki tiedot ja rahat kulkevat salattuja yhteyksiä pitkin.

Tällaisia hyvämaineisia kryptoalustoja kannattaa myös etsiä enemmän kuin yksi, koska tällöin rahat ovat hajautettuna useampaan eri lompakkoon ja palveluun. Jos siis yhdelle kävisi köpelösti, niin ei menettäisi ihan kaikkia kryptovaluuttoja.

Tässä tosin pitää taas muistaa pitää salasanat turvassa ja ennen kaikkea muistissa!

4) Suojaa itsesi kalastusyrityksiltä mobiilissa

Monet ihmiset, joilta löytyy kryptolompakko, käyttävät mobiilisovellusta sen hallitsemiseen. Ihmiset voivat tutkailla omaa salkkuaan ja samalla ostaakin lisää virtuaalivaluuttoja vain parilla klikkauksella. Ja jälleen kerran, kun kurssit nousevat ja lompakosta tulee arvokkaampi, niin hakkerit iskevät paikalle.

Tänä päivänä puhelinten käyttäjiin koitetaan kohdistaa hyvin monia erilaisia kalasteluyrityksiä. Esimerkiksi sähköpostiviestien, puheluiden ja tekstiviestien avulla koitetaan saada ihmisiltä rahat ja henkilötiedot. Näitä hyökkäyksiä voi tulla ihan hyvin vastaan myös sosiaalisessa mediassa ja yksityisviesteissä, ja niissä voi olla mukana esimerkiksi hämäriä linkkejä.

Näitä ei kannata missään nimessä klikata, koska puhelimeen voi tulla esimerkiksi haittasovellus, joka pystyy seuraamaan ja kuvaamaan kaikkea, mitä näytöllä tapahtuu. Kun sitten kirjautuu esimerkiksi omaan verkkopankkiin tai kryptolompakkoon, niin hakkerit saavat itselleen kaiken tarvittavan tiedon, jolla he saavat kaapattua kaiken tämän itselle.

Jos jokin viesti, puhelu tai linkki vaikuttaa hämärältä, niin siitä kannattaa vain pysyä mahdollisimman kaukana. Samalla olisi hyvä asentaa esimerkiksi viruksentorjuntaohjelma.

5) Älä jaa salaista avainta kellekään

Sen lisäksi, että kryptolompakoihin on käytössä perinteinen salasana, niin käytössä on salainen avain, jonka avulla voidaan varmistaa esimerkiksi se, että kryptojen lähettäjä ja vastaanottaja omistaa kyseisen lompakon. Tätä salaista ja hyvinkin yksityistä salasanaa ei saisi koskaan jakaa kellekään.

Turvallisin keino tämän avaimen säilyttämiseen on kylmävarasto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuon avaimen tulostaa ja siltä pyyhkii kaikki digitaaliset jäljet. Avain itsessään voi olla tietty sarja erilaisia sanoja, jotka täytyy osata laittaa oikeaan järjestykseen, kun sitä kysytään. Tämä avain annetaan, kun itselle on avaamassa lompakkoa, ja se kannattaa todellakin kirjoittaa itselle talteen hyvään paikkaan.

Muuten voi nimittäin käydä niin, että itsekin saattaa jäädä lompakon ulkopuolelle. Mutta tätä avainta ei kannata pitää tallessa esimerkiksi omalla tietokoneella. Miksi? Mikäli hakkerilla on jo pääsy tietokoneelle tai puhelimeen, niin yhtä lailla hän pääsee lukemaan esimerkiksi muistiinpanojasi, mihin salasana on kirjoitettu.

6) Älä käytä palveluntarjoajien lompakoita

Esimerkiksi Bitcoinia pystyy säilyttämään kannettavalla tietokoneella, pöytäkoneen lompakossa tai sitten palveluntarjoajien lompakoissa. Jälkimmäisin näistä kolmesta on kaikkein huonoin vaihtoehto, sillä käyttäjä antaa mahdollisuuden tallentaa oman yksityisen avaimensa heidän palvelimelleen. Jos siis käy niin, että kyseinen palvelu hakkeroidaan, niin luvassa on paljon ongelmia.

Ihmiset kuitenkin tekevät näin, koska he eivät jaksa nähdä vaivaa kaiken tällaisen digitaalisen ponnistelun eteen. Oma yksityinen avain on tässä tapauksessa hyvinkin riskialtis. Hakkerointi ei ole ainoa syy, vaan heidän palvelimensa voi kaatua tai rikkoutua, tai se voidaan lopettaa. Jopa viranomainen voi vain päättää sulkea kyseisen palvelimen esimerkiksi laillisista syistä.

Paras vaihtoehto onkin laitteistolompakko, joka on USB-pohjainen laite. Sen käyttö on huomattavasti turvallisempaa.

About Author /

Start typing and press Enter to search