Fifa-pelisarjan Nimi Saattaa Jäädä Historiaan

Fifa-pelisarja lienee kaikille tietokone- ja konsolipelaajille tuttu, mutta tämä lähes legendaarinen jalkapallopeli saattaa kohdata muutoksia. Fifa-nimen käyttö on päätynyt peliyhtiö EA Sportsin ja kansainvälisen jalkapalloliiton hampaisiin, koska nimen käytöstä ollaan jokseenkin eri mieltä. 

Kiistan taustoista on kirjoitettu kansainvälisessä lehdistössä ja sen ydin liittyy Fifa-nimen käyttöön. EA Sports saisi käyttää nimeä Qatarin MM-kilpailuihin saakka, mutta sen jälkeisestä käytännöstä ei ole vielä varmaa tietoa. 

Hintaa halutaan nostaa ja sopimuksen sisältöä muokata

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa vaatii lähteiden mukaan jatkossa noin miljardi dollaria Fifa-nimen käytöstä. Korotus on merkittävä, eikä siitä olla vielä yksimielisiä. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sitä seuraa parhaimmillaan yli miljardi innokasta fania. 

Oheistoimintakin on runsasta ja laji on ulottunut konsolipelaamisen lisäksi esimerkiksi vedonlyöntiin. Otteluista lyödään innokkaasti vetoa ympäri maailman ja vedonlyöntiä tarjoaa monet eri pelisivustot. Nykyään jopa moni pikakasino 2022 tarjoaa erilaisia vedonlyöntiin liittyviä palveluita, joista jalkapallo on vain yksi laji muiden joukossa. 

Suosiosta huolimatta hinnankorotus on ollut vaikeasti nieltävä EA Sportsille. Sopua ollaan tavoiteltu jo toista vuotta ja osapuolen kiistakapuloina ovat olleet uuden sopimuksen sisältö.

Fifa haluaa nimittäin ylläpitää aktiivisemmin omaa brändiään, kun taas EA Sportsilla olisi omat haaveensa brändin käyttöön. 

EA Sports haluaisi tehdä Fifa-lisenssillään rahaa, mikä onnistuisi hyödyntämällä jalkapallo-otteluiden tähtihetkiä ja kasvattamalla turnauksien toimintaa. Lisäksi digitaalisia tuotteita halutaan luoda enemmän.  

Uuden nimen spekulointia

Fifa-nimi on pelialalla oma käsitteensä, joten uuden nimen keksiminen voi aiheuttaa fanien keskuudessa suuria tunteita. EA Sports on rekisteröinyt tavaramerkikseen EA Sports FC, joka voisi olla yksi potentiaalinen vaihtoehto uudelle nimelle. Tavaramerkki on rekisteröity Euroopassa, joten siitä puhuttaisiin todennäköisesti Suomessakin. 

Nimi ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, sillä EA Sports on todennut tiedotteessaan pohtivansa muitakin nimiä. Oli nimi mikä tahansa, EA Sports lupaa tarjoavansa tulevaisuudessakin parasta mahdollista pelikokemusta jalkapallon miljoonille faneille ympäri maailman. 

Konsoli- ja tietokonepelaajat voivat huokaista helpotuksesta, koska EA Sportsin ja Fifan yhteistyön päättyminen ei muuttaisi huomattavasti pelisarjan sisältöä. EA Sports solmi vastikää pitkän jatkosopimuksen Fifpron kanssa. Tämä tarjoaa sille oikeudet jopa tuhansiin pelaajiin. 

30 vuoden yhteistyö päättymässä?

EA Sportsin ja kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan yhteiseloa on kestänyt melkein jopa 30 vuotta. Sen aikana on varmasti nähty yhtä jos toista – esimerkiksi internetin tuleminen ja arkipäiväistyminen. Teknologia on ottanut käsittämättömiä askeleita 2000-luvun molemmin puolin, mikä on vaikuttanut pelialaa käänteentekevästi. 

EA Sportsin ja Fifan nykyinen sopimus solmittiin vuonna 2012 ja pelisarja on tullut merkittävästi suositummaksi näiden vuosien aikana. Tietyt pelipiirit arvioivat, että EA Sportsin FUT-moninpelillä on itsessään miljardin euron liikevaihto vuodessa. Elämme siis jännittäviä aikoja ja tulevaisuus näyttänee, pääseekö nämä kaksi jättiläistä yhteisymmärrykseen. 

About Author /

Start typing and press Enter to search