Suojaa henkilötietosi verkossa VPN-yhteyden avulla

Nykyaikana suurin riski joutua rikoksen uhriksi on internetissä. Harva rikollinen enää skannaa ohikulkijoiden pankkikortteja kadulla. Helpompi tapa on varastaa pankki- ja henkilötiedot netin välityksellä. Tämän voi estää helposti VPN:n avulla. VPN-yhteys salaa kaiken verkkoliikenteen, joten käyttäjä pysyy poissa rikollisten tutkasta. 

Tässä artikkelissa kerromme lisää VPN-verkosta ja sen ominaisuuksista. Tärkein tavoite on käyttäjän yksityisyyden suojaaminen. VPN:stä on kuitenkin monia muitakin etuuksia. Niistä kuulet myös lisää hetken kuluttua. Olemme sitä mieltä, että vuonna 2022 jokaisella tulisi olla käytössä salattu erillisverkko. Verkossa on liian paljon riskejä joutua rikollisten maalitauluksi. 

Mitä VPN-yhteys tarkoittaa?

VPN (Virtual Private Network) tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. Kaikki verkkoliikenne on piilotettu ulkopuolisilta tahoilta. Salattu tunneli on vain käyttäjää varten. Sinne ei hakkerit tai mainostajat pääse. Netissä surffailu ei luovuta henkilötietoja kolmansille osapuolille. Se on mahdollista IP-osoitteen muuttamisen avulla.

IP-osoite yksilöi jokaisen internetin käyttäjän. Se kertoo sijaintisi, nimesi, selaushistorian sekä moni muita tietoja. Kun osoite muutetaan, pysyt anonyymina. Käytännössä se tarkoittaa VPN-yhteyden hyödyntämistä. 

Miksi VPN:ää kannattaa käyttää?

VPN-yhteyden käyttäminen on monestakin syystä tärkeää. Suojatun verkon käyttäminen perustuu aina IP-osoitteen piilottamiseen. Kerromme seuraavaksi neljä (4) yleisintä syytä suojatun erillisverkon käyttämiseen. 

VPN:ää käytetään pääasiassa näistä syistä:

  • Anonymiteetin säilyttäminen verkossa
  • Maarajoitusten poistaminen
  • Ei kohdennettuja mainoksia
  • Dynaamisen hinnoittelun poistaminen

Täydellinen anonymiteetti verkossa

VPN:n tärkein tehtävä on yksityisyyden suojaaminen. Ilman suojattua yhteyttä omat henkilö- ja pankkitiedot ovat vapaata riistaa. Netissä vakoilevia silmiä on kaikkialla. Muun muassa hakkerit, valtiot, mainostajat sekä suuryritykset haluavat saada tietosi. Niillä voi tehdä rahaa, joko laillisesti tai laittomasti – molemmat ovat huono vaihtoehto. 

Kun käytät yksityistä VPN-verkkoa, olet suojassa vakoilulta. Tämä on oikeastaan ainoa tapa pitää anonymiteetti internetissä. Tässä artikkelissa on kerrottu monia muitakin syitä VPN:n käyttämiseen. Jos laadukas Suomi VPN kiinnostaa, kannattaa BlufVPN:ään tutustua tarkemmin. 

Maarajoitusten poistaminen

Suomalaiset eivät pääse käsiksi kaikkeen verkkosisältöön. Sama pätee myös suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Suomessa Netflixistä voi katsoa 3500 elokuvaa ja sarjaa, vaikka palvelussa on kymmeniä tuhansia leffoja. Tämä johtuu maarajoituksista. Sama pätee jokaisessa suoratoistopalvelussa – eli kukaan ei ole parempi kuin muut.

Virtuaalista sijaintia muuttamalla rajoitettuun sisältöön voi päästä käsiksi. Osa suoratoisto palveluista kieltää VPN:n käyttämisen, mutta ei kaikki. Näin voit vaihtaa sijainnin Yhdysvaltoihin, ja katsoa uusimmat sarjat ensimmäisten joukossa.  

Ei enää kohdennettuja mainoksia

Internetissä mikään ei ole piilossa mainostajilta. Kun menet esimerkiksi verkkokauppaan, myy internet-palveluntarjoaja (ISP) tietosi mainostajille. Jos olet katsellut uusia kenkiä, tulet todennäköisesti saamaan kenkäkauppojen mainoksia. Kaikki on kokenut tämän ilmiön.

VPN-yhteyden avulla kohdennetut mainokset voidaan estää. Kun käytät VPN:ää, oma IP-osoitteesi piilotetaan. Liikut netissä VPN-palvelun osoitteella. Täten kukaan ei voi enää seurata tekemisiäsi verkossa – saatikka varastaa sivuhistoriaasi. 

Dynaamisen hinnoittelun poistaminen

Hotellihuoneet sekä matka- ja festariliput omaavat dynaamisen hinnoittelun. Etenkin, jos ostat liput jonkun “välittäjän” kautta. Yksinkertaisesti se tarkoittaa, että hinta muuttuu ostajan asuinmaan perusteella. Suomalaisille on erilaiset hinnat, kuin venäläisille. Sivusto muistaa vierailusi, ja silloin sinulle tarjotaan hotellihuonetta muka edullisesti: “vain 1 huone jäljellä!”.

VPN:n avulla voit muuttaa sijaintiasi toiseen maahan. Näin voit vertailla hintoja eri paikoista, vaikka fyysisesti olisit Suomessa. Hinnoissa voi olla merkittäviä eroja. Sinulla on vapaus kokeilla vaikka 50 eri maan sijaintipalvelua – se ei maksa mitään. 

VPN:n ominaisuudet

VPN:n ominaisuudet vaihtelevat paljon. Nyrkkisääntönä on, että maksulliset palvelut tarjoavat aina ilmaispalvelua paremmat ominaisuudet. Ilmainen VPN ei koskaan tule voittamaan laadukasta VPN-palvelua.

Tärkeitä ominaisuuksia on muun muassa:

  • Palvelimet: Hyvä VPN-palvelu tarjoaa palvelimia ympäri maailmaa. Servereitä tulee olla vähintään 500. Luonnollisesti lähin palvelin on hyvä olla Suomessa, esimerkiksi Helsingissä. 
  • Kill Switch: Jos yhteys VPN-verkkoon katkeaa, turvaa Kill Switch käyttäjän selustan siitäkin huolimatta. Koko nettiyhteys katkaistaan. Tämä ominaisuus on todella tärkeä, mutta jokaisessa palvelussa sitä ei ole. 
  • Edullinen hinta: Jokaisella tulisi olla mahdollisuus suojattuun yhteyteen. Jos hinta on alle 10€ / kk, voidaan puhua hyvästä hinnoittelusta. Yleensä pitkällä sopimuksella kuukausihinta painuu alle 5 euron. 
  • Ei lokitiedostoja: Parhaat VPN-palvelut eivät kerää tietoja käyttäjistä. Se mitä teet verkossa, ei kuulu kenellekään muulle. Ei edes VPN-palvelulle. Ainoa asia mitä on lupa kerätä, on tilapäiset istuntoevästeet. Sillä voidaan varmistaa, että käytössä ei ole liian montaa laitetta samaan aikaan. 
  • Useat laitteet: Yhdellä tilauksella tulee voida käyttää 3-6 laitetta samaan aikaan, kuten tietokonetta ja älypuhelinta. Parhaassa tapauksessa VPN-yhteyden saa koko perheelle vain parilla eurolla kuukaudessa. 

About Author /

Start typing and press Enter to search