Vuoden 2023 mielenkiintoisimmat teknologiat

Teknologia kehittyy koko ajan nopeasti. Uuden teknologian julkaisun aikaan kehitellään jo uudempaa teknologiaa, eikä loppua näy. Teknologia on ottanut suuria harppauksia viime vuosikymmeninä, eikä nykyisin arkipäiväiset asiat olisi mahdollisia ilman nykyistä teknologiaa.

Vuonna 2023 teknologia tulee todennäköisesti seuraamaan nykyisin olennaisia aiheita, joihin kuuluvat tekoälyn kehittäminen, entistä parempi tietoturva, teknologian tärkeämpi rooli työelämässä ja opinnoissa sekä virtuaalista- ja lisättyä todellisuutta koskevat innovaatiot. 

Maailma ympärillämme elää kokoaikaisessa muutoksessa, joka edellyttää usein myös nopeaa teknologian omaksumista. Uusi teknologia vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka helposti saat tehtyä kauppaostokset netissä tai hoidettua pankkiasiasi. Kehittynyt teknologia mahdollistaa työpalavereihin osallistumisen kotoa käsin sekä työtehtävien hoitamisen etänä. Viihteestä jalkapallo, jääkiekko sekä muut vedonlyönti kohteet löytyvät helposti uuden teknologian avulla. Teknologiaan liittyviä harppauksia otetaan niin työtä ja arkea koskien, mutta myös vapaa-aikaa ajatellen. 

Muutoksia sekä toinen toistaan kiinnostavampia innovaatioita

Oletko kuullut biometrisesta tunnitautumisesta? Yhä useammalla on jo käytössään biometrinen tunnistautuminen, mutta vuoden 2023 aikana sen uskotaan yleistyvän. Samalla on odotettavissa, että biometrinen tunnistautuminen voi syrjäyttää aiemmin suositun salasanalla tunnistautumisen. Tämä olisi ainakin erittäin toivottu uudistus, sillä salasanat ovat usein helposti hakkeroitavissa ja näin ollen turvallisuutta ei ole helppoa taata. Ihmisen tyypillisimpiä ominaisuuksia, joita biometriseen tunnistautumiseen vaaditaan ovat esimerkiksi kasvojentunnistus ja sormenjälki. Näistä molemmat ovat jo käytössä useimmilla älylaitteilla. 

Vuoden 2023 aikana ohjelmistomuutoksia tulee varmasti runsaasti, sillä näin on ollut vuosi toisensa perään. Ohjemistomuutokset eivät kuitenkaan ole ainoa jännittävä uudistus, vaan odotettavissa on, että myös laitteet kokevat suuria muutoksia mielenkiintoisten innovaatioiden ansiosta. Tällä hetkellä älypuhelimet ovat vielä suosituin teknologian askel, mutta nyt povataan myös älylasien ilmestymistä markkinoille. Älylasien ohella on liikkunut huhuja myös mahdollisista älypiilolinsseistä. Mikä älylasien ja -piilolinssien viehätyksen takana sitten on? Jos markkinoille tulisivat näiden kaltaiset tuotteet, voisi käyttäjä saada kaikki haluamansa ja tarvitsemansa tiedot suoraan silmiensä eteen – kirjaimellisesti. 

Virtuaalitodellisuuden uskotaan saavan enemmän tuulta alleen. Vaikka virtuaalitodellisuus ei edusta uutta teknologiaa, on se kuitenkin onnistunut nousemaan kiinnostavammaksi vuosi vuodelta. Vuoden 2023 aikana virtuaalilasit tulevat ilmestymään yhä useampiin kotitalouksiin mahdollistaen VR-pelaamisen esimerkiksi erilaisilla konsoleilla sekä nettikasinoilla. Virtuaalitodellisuus tuo pelaajille aivan uudenlaisia pelikokemuksia, jotka tekevät pelaamisesta elävämpää. On myös odotettavissa, että vuoden 2023 aikana myös VR-lasit tulevat kehittymään entistä paremmiksi.  

Metaverse – Vuoden 2023 mielenkiintoisin teknologian askel

Termi metaverse yhdistetään usein kryptovaluuttoihin, mutta kyseessä on paljon muutakin. Se on mukaansatempaava ja mielenkiintoinen osa internetiä, joka mahdollistaa työskentelyn, pelaamisen sekä sosiaalisen kanssakäymisen. Asiantuntijat ovat ennustaneet, että metaversumi tulisi kasvattamaan maailmantaloutta 5 biljoonalla dollarilla vuoteen 2030 mennessä. Samalla asiantuntijat ovat ennustaneet, että vuosi 2023 tulee määrittelemään metaversumien tulevaisuuden suunnan. 

Kehitys ei pysähdy

Lisätty todellisuus (AR) ja virtuaalitodellisuus (VR) kehittyvät edelleen myös vuoden 2023 aikana. Ne tulevat olemaan osana metaversumia, jossa ne tekevät metaversumista entistä mielenkiintoisemman  ja mukaansatempaavamman. Metaversumin suosiosta kertoo myös se, että Microsoft ja Nvidia ovat jo kehittämässä metaverse-alustoja digitaalisten projektien yhteistyöhön.

Lisäksi odotettavissa on enstistä kehittyneempi avatar-teknologia. Kyseessä voi olla täsmälleen oikenlainen  avatar, jota elävöitetään liikkeillä. Liikekaappaus tulee antamaan avatarille mahdollisuuden omaksua myös omistajansa henkilökohtainen kehonkieli sekä erilaiset eleet. 

Vihreä teknologia ja sen edistäminen

Maailman suurimpiin haasteisiin kuuluu tällä hetkellä hiilidioksidipäästöjen jarruttaminen, jotta ilmastokriisistä voidaan selvitä. Vuonna 2023 tullaan etsimään jatkuvaa edistystä vihreän vedyn sekä uuden puhtaasti polttavan energianlähteen ympärillä. Tavoitteena on löytää energianlähde, joka ei tuottaisi lähes ollenkaan kasvihuonekaasupäästöjä.

Tämä näkyy esimerkiksi siten, että kaksi suurta eurooppalaista energiayhtiötä rakentavat ensimmäistä suurta vihreää putkilinjaa Pohjanmeren tuulivoimaloista. Vihreä energia tulee olemaan kaikilla tavoin esillä vuoden 2023 laitteiden kehityksessä, ohjelmistoissa sekä muilla aloilla. 

About Author /

Start typing and press Enter to search